Timemanagement kan je nagelstudio maken of kraken

Timemanagement is als nagelstyliste enorm belangrijk. Doe je dat niet, dan zal je elke dag ploeteren om uiteindelijk op te branden. Ik leer je in deze blog waar je allemaal rekening mee moet houden voor de tijdsindeling van jouw nagelstudio. Zo vind je de ideale balans om je beauty salon probleemloos vol te houden.

Anastasiya O'va

Geschreven door

September 07, 2021

Door Anastasiya O'va

Somewhere between a nail tech and a nail doctor

Timemanagement kan je nagelstudio maken of kraken

Timemanagement kan je nagelstudio maken of kraken

Hello everybody!

Hier ben ik weer om je wat meer te vertellen over het timemanagement van je nagelstudio. Ik kan niet genoeg onderstrepen hoe enorm belangrijk dit is. Het kan je zaak maken of kraken! Zorg daarom dat je een slim plan maakt om je tijd zo goed mogelijk te gebruiken, zonder dat je jezelf opbrandt.

Dat is een must, want jij bent de kern van je zaak, jij bent de drive! Alleen jij weet hoe hard je elke keer moet knokken, jezelf dingen moet ontzeggen, je privéleven aan de kant moet zetten, … Als jouw energie op is, dan zal niemand je komen helpen. Nobody is coming! Het komt uiteindelijk altijd op jouw schouders terecht. Het maakt zelfs niet uit hoe groot je team is en hoeveel mensen jou graag zien. Als het op je business aankomt, zal er niemand komen om je zaak te redden.

Je nagelstudio runnen kost veel moeite. Daarom is het zo enorm belangrijk dat jij de juiste balans vindt tussen je leven en je werk als nagelstyliste. Daarom is een goed timemanagement zo belangrijk. En dat wil ik je leren in deze blog.

Maak een realistisch tijdschema, nog voor je start!

Het is best dat je al voor je van start gaat een goed plan hebt over hoe je maand, je week en je dag er zullen uitzien. Het is belangrijk dat je een werkschema uitstippelt waar je je aan zal kunnen houden. Belangrijk is dat je niet enkel de tijd moet voorzien voor het behandelen van je klanten. Er komt heel wat meer kijken bij je timemanagement als nagelstyliste.

Tijd maken voor je klanten

Tijd maken voor je klanten is niet meteen een verrassing, want het is de basis van je nagelsalon. Maar ook hierbij moet je goed nadenken. Zo is het belangrijk dat je de ‘time windows’ voor je klanten goed afbakent. Daarom moet je eerst weten hoelang het duurt om een klant te behandelen.

Een voorbeeld: de nagels van een klant doen duurt twee uur en je moet om 8u30 de kinderen naar school brengen. Dan kan je twee klanten inplannen op een voormiddag: een klant van 9u tot 11u en een klant van 11u tot 13u. Het is belangrijk dat je je houdt aan die timing. Vraagt een klant bijvoorbeeld om te komen om 10u? Vraag dan of ze een uurtje vroeger of later kan komen. Doe je dat niet, dan kan je op die voormiddag maar één klant behandelen in plaats van twee. Dat kost geld!

Maak ook altijd tijd voor je lunchpauze. Reken op minstens een half uurtje. Dat is niet enkel goed om te kunnen eten. Het geeft je ook een beetje speling als je werk uitloopt, een klant wat later was of er iets onverwachts gebeurt. Die pauze zorgt ervoor dat je de rest van de dag niet blijft ploeteren.

Tip! Reken 10 minuten bij de behandelingstijd

Hou bij het indelen van je dag er ook rekening mee dat je een klant goed dient te ontvangen en buiten te laten. Reken op ongeveer tien minuten per klant extra voor: binnenlaten, babbeltje, foto maken van het resultaat, afrekenen, nieuwe afspraak plannen, klant buitenlaten, … Zo moet niet alles rush-rush gebeuren en geef je je klanten een fijn gevoel. Ze komen niet alleen voor je werk, maar ook omdat ze het aangenaam vinden in je salon! Vergeet dat nooit.

Maak tijd om je nagelstudio te poetsen

Je salon proper houden is enorm belangrijk. Dat is nodig in elke zaak en elk beauty salon, maar nog meer voor wie werkt als nagelstyliste. Tijdens ons werk produceren wij immers heel wat stof. Daarom moet je geregeld een grote schoonmaak doen. Zo kan je al je muren, kasten, … eens goed proper maken. Dit doe je best zelfs elke week!

Je inkoopdagen plannen bespaart tijd én geld

Daarnaast is het ook een must om maandelijks tijd te voorzien voor je koopdagen. Net zoals bij je gewone boodschappen is het slim de aankoop van het materiaal en de producten voor je nagelsalon vooraf te plannen. Het is beter om meer tegelijk te bestellen dan elke dag een klein beetje. Zo kan je besparen op verzendkosten of kan je meer genieten van promoties of volumekortingen.

Door je koopdagen goed te plannen krijg je ook een soort routine. Bestel je bijvoorbeeld altijd de eerste en de vijftiende van elke maand? Zorg er dan voor dat je de dag voordien tijd vrijmaakt voor je ‘boodschappenlijstje’. Overloop dan eens al je producten en materiaal. Check wat bijna op is en welk materiaal aan vervanging toe is. Ga zeker eens al je flesjes na: Heb ik nog voldoende topcoat?  Nog voldoende base? Nog voldoende vijlen? Het is daarom een goed idee om dit te laten samenvallen met je poetsdag. Dan neem je toch al je producten eens vast.

Door die tijd die je uitspaart door je aankopen te plannen, kan je misschien zelfs een extra klant per week behandelen. Dat zijn extra inkomsten!

Tip! Zorg voor een kleine voorraad in je salon.

Te veel stock is niet goed, maar een kleine voorraad is wel handig. Koop misschien toch nog twee flesjes topcoat naast het anderhalve flesje dat je nog staan hebt. Je gebruikt het toch op en je kan het niet maken dat je ineens zonder zit omdat bijvoorbeeld een flesje omvalt. Zorg dat je ook bijvoorbeeld een penseel op overschot hebt, want als het plots kapot zou gaan moet je snel een ander kunnen nemen.

 

Voorzie buffertijd gekoppeld aan een wachtlijst

Belangrijk is ook dat je elke week buffertijd voorziet. Dat is een moment in de week waarop je geen klanten inplant. Die momenten kan je dan gebruiken voor ‘spoedgevallen’ als bijvoorbeeld een klant een nagel breekt. Deze buffertijd plan je best op een moment dat veel mensen vrij zijn, bijvoorbeeld ’s avonds (als je dan werkt).

Dat doe je ook omdat je deze buffertijd koppelt aan een wachtlijst. Als je een klant niet meteen kan helpen, zet haar dan op die wachtlijst. Heb je de buffertijd niet nodig voor een of ander spoedgeval? Dan kan je de wachtlijst gebruiken om zo die tijd toch in te vullen. Dat je die buffertijd voorziet op een moment waarop veel mensen vrij zijn, maakt dit extra efficiënt.

Dankzij die buffertijd kan je binnen je vooraf bepaalde werkuren blijven én toch ook klanten uit de nood helpen. Zo hou je iedereen tevreden, ook je gezin dat niet opnieuw alleen aan tafel zit omdat jouw timemanagement een ramp is.

Want zeker als je begint met een studio bij jou thuis, begrijpen mensen echt niet wat je salonuren zijn. Ze denken dan: “je bent toch thuis… dus je kan toch gewoon nog een extra klant aanvaarden?” Op die manier ben je binnen de kortste keren altijd aan het werk. Je hebt een goede routine nodig om niet in een put te belanden waarin je je slecht voelt. 

Dankzij een wekelijkse buffertijd kan je binnen je werkuren ook klanten uit de nood helpen. Zo hou je iedereen tevreden, ook je gezin dat niet opnieuw alleen aan tafel zit omdat jouw timemanagement een ramp is.

 

Plan ook communicatiemomenten in

Al heel wat gepland, maar we zijn er nog niet helemaal. Bij je nagelstudio komt heel wat kijken. Zo is het ook belangrijk dat je tijd maakt voor je communicatie. Een voltijdse nagelstyliste behandelt ongeveer 100 tot 120 klanten per maand.  Er zal altijd wel iemand bellen, mailen, info vragen, een afspraak willen vastleggen of verplaatsen, … Plan daarom een communicatiemoment om al die vragen te beantwoorden. Wil je bijvoorbeeld om 18u stoppen met werken? Zorg dan dat je de laatste klant gedaan hebt om 17u. Dan heb je nog een uurtje om te bellen, te mailen, af te sluiten, …

Die tijd kan je ook gebruiken voor je sociale media. Vandaag kan je niet zonder! Je sociale media up-to-date houden is een essentieel onderdeel van je werk. Maak er dus tijd voor! 

Je merkt het: het timemanagement van je nagelstudio is meer dan enkel je klanten inplannen. Doe dit goed, want anders ga je alle dagen ploeteren en wordt je werk één grote chaos. Met een goede tijdsindeling zullen je vrije dagen ook écht vrije dagen zijn. Want als je niet goed plant, zal je deze dagen gebruiken om te poetsen, aankopen te doen, je communicatie… En dan heb je uiteindelijk géén vrije dagen. Dat is niet houdbaar voor jezelf, en al zeker niet voor je gezin. 

1 opmerking

Hey!

Op advies van Patricia Vonck ben ik eens op je website komen lezen.
Hier staan zoveel nuttige tips in…net hetgeen ik nodig heb!
Ik zit zo goed als met een overvolle agenda en wachtlijst en zie door het bos de bomen niet meer.
Ik heb vandaag besloten om 10€ omhoog te gaan met mijn prijs…zo blijven er misschien wat klanten weg en heb ik meer tijd voor mezelf en voor mijn gezin want hoe het nu gaat..zo werkt het dus niet!
Dus bedankt voor je tips, ik ga er zéker mee aan de slag! 💋

Mieke Van Eygen ,

Laat een reactie achter